Interneti dhe rrjetet sociale - Historia dhe si u krijuan ato

Interneti dhe rrjetet sociale

Interneti dhe rrjetet sociale

Interneti dhe rrjetet sociale janë dy koncepte të ndërlidhura që kanë transformuar mënyrën si komunikojmë, lidhemi dhe informohemi në botën moderne.

Çfarë është interneti?

Interneti është një rrjet global i cili lidh kompjutera dhe pajisje elektronike që mundëson shkëmbimin e informacionit në nivel global. Interneti përfshin rrjetet sociale, email, faqe interneti dhe një sërë gjërash të tjera të pafundme.

Por si u krijua interneti?

Si shpikja më e madhe e njerëzimit pas rrotës dhe zjarrit interneti sot përdoret në gjithë botën dhe është urë lidhëse duke siguruar mundësi të pafundme komunikimi.

Interneti filloi në vitet 1960 si një mënyrë për studiuesit e qeverisë për të shkëmbyer informacione. Kompjuterët në vitet ’60 ishin të mëdhenj dhe të palëvizshëm dhe për të përdorur informacionin e ruajtur në çdo kompjuter, duhej ose të udhëtoje në vendin e kompjuterit ose të dërgoheshin shirita kompjuterikë magnetikë përmes sistemit postar konvencional.

Një tjetër katalizator në formimin e internetit ishte nxehja e Luftës së Ftohtë. Lëshimi i satelitit Sputnik nga Bashkimi Sovjetik e nxiti Departamentin e Mbrojtjes të SHBA-së të shqyrtonte mënyrat se si informacioni mund të shpërndahej ende edhe pas një sulmi bërthamor. Kjo përfundimisht çoi në formimin e ARPANET (Rrjeti i Agjencisë së Projekteve të Avancuara të Kërkimit), rrjeti që përfundimisht evoluoi në atë që ne e njohim tani si Internet. ARPANET ishte një sukses i madh, por anëtarësimi ishte i kufizuar në disa organizata akademike dhe kërkimore që kishin kontrata me Departamentin e Mbrojtjes. Në përgjigje të kësaj, u krijuan rrjete të tjera për të ofruar shkëmbim informacioni.

1 janari 1983 konsiderohet ditëlindja zyrtare e internetit. Para kësaj, rrjetet e ndryshme kompjuterike nuk kishin një mënyrë standarde për të komunikuar me njëri-tjetrin. U krijua një protokoll i ri komunikimi i quajtur Transfer Control Protocol/Internetwork Protocol (TCP/IP). Kjo lejoi lloje të ndryshme kompjuterësh në rrjete të ndryshme të “bisedojnë” me njëri-tjetrin. ARPANET dhe Rrjeti i të Dhënave të Mbrojtjes u ndryshuan zyrtarisht në standardin TCP/IP më 1 janar 1983. Pra kjo ishte dhe lindja e internetit. Të gjitha rrjetet tani mund të lidhen me një gjuhë universale.

Çfarë janë rrjetet sociale?

Rrjetet sociale janë platforma online që lejojnë përdoruesit të ndajnë përmbajtje, të lidhen me miqtë, të krijojnë dhe të shpërndajnë përmbajtje të ndryshme, dhe të ndërveprojnë me njëri-tjetrin në një ambient virtual. Këto platforma ofrojnë një gamë të gjerë të shërbimeve dhe funksioneve.

Historia e rrjeteve sociale

Format më të hershme të mediave sociale u shfaqën pothuajse sapo teknologjia mund t’i mbështeste ato. Programet e postës elektronike nisën në fillim të viteve 1970. Por komunitetet e vazhdueshme nuk u shfaqën deri në krijimin e rrjetit të grupeve të diskutimit USENET në vitin 1979. USENET lejoi përdoruesit të postonin dhe të merrnin mesazhe brenda fushave tematike të quajtura grupe lajmesh. USENET dhe forume të tjera diskutimi u mundësonin individëve të ndërveprojnë, por secili ishte në thelb një sistem i mbyllur. Me lëshimin në 1993 të web browser Mosaic, ato sisteme u bashkuan me një ndërfaqe grafike të lehtë për t’u përdorur. Arkitektura e World Wide Web bëri të mundur lundrimin në internet shumë herë më të thjeshtë me vetëm një klikim.

Share the Post:

Postime të ngjashme

Faqe Web-i - Si mund të bëni një faqe webi
Ekspert SEO

Faqe Web

Faqe Web Gjithmonë duhet te dihet parimi i funksionimit të botës WEB dhe komunikimit me faqe web-i. Në esencë gjithmonë

Më tepër »
Faqe Interneti - Çfarë janë faqet e internetit
Ndërtim Website

Faqe Interneti

Faqe Interneti Faqe interneti për biznese të ndryshme. Shumë organizata, biznese, individë ende ballafaqohen me vështirëri të ndryshme të menaxhimit

Më tepër »
Reklamo biznesin - Reklamoni në fushën e marketingut digjital
Reklamimi

Reklamo Biznesin

Reklamo Biznesin Reklamo biznesin që të rrisni shitjet. Në një epokë ku rrjetet sociale dhe platformat online po bëhen gjithnjë

Më tepër »